1. Atsikratykite nereikalingų daiktų
Norėdami iš pagrindų išspręsti jus slegiančią situaciją, pradėkite reguliariai peržiūrėdami savo virtuvės inventorių ir vis atsikratydami nebenaudojamų ar nereikalingų daiktų. Galbūt nė nepastebėjote pasibaigusio galiojimo maisto šaldytuve ar sugedusių prietaisų, pažeistų ir estetiškai nebetinkančių indų. Jums nebūtina skirti viso savaitgalio, kad atliktumėte generalinį virtuvės tvarkymą – pradėkite nuo poros stalčių ir kaipmat pajusite palengvėjimą. Atsikratę to, kas nebepriklauso jūsų virtuvei, atsiras daugiau erdvės ir bus lengviau rasti tai, ko nuolat ieškote gamindami.
2. Susikurkite daiktų laikymo sistemą
Sumažinę daiktų kiekį savo virtuvėje, skirkite laiko virtuvės organizavimui. Spinteles ir stalčius sutvarkykite taip, kad juose patogiai matytumėte maisto produktus, prieskonius, reikalingus įrankius. Nepasigailėsite investavę į stalčių petvaras, birių produktų laikymo indus, dėžutes ir kitus virtuvės organizatorius, kurie leis efektyviau išnaudoti erdves ir mėgautis estetišku vaizdu. Neabejokite, apgalvota daiktų laikymo sistema palengvins jūsų gyvenimą, o kasdien matoma tvarka suteiks vidinį pasitenkinimą.
3. Stalviršiai – gaminimui
Švarūs paviršiai gali išties pakeisti bendrą jūsų virtuvės vaizdą. Stenkitės, kad ant stalviršių nebūtų nereikalingų daiktų: nenaudojamus smulkiuosius buitinius prietaisus, pjaustymo lenteles ir kitus daiktus laikykite stalčiuose. Tikriausiai suprantama, jog ir virtuvinis rankšluostis nėra stalo puošmena, tačiau tam siūlome išeitį – įsigykite popierinių ar virtuvinių rankšluosčių laikiklį. Jeigu norite daugiau, nei kad jums gali pasiūlyti standartinis laikiklis, apsilankykite formadore, kur rasite geriausią kainos ir kokybės santykį: nuo pakabinamų nerūdijančio plieno laikiklių iki elegantiškų, iš medžio pagamintų variantų ir net paslepiančių popieriaus ritinėlį – tai patiks siekiantiems dar estetiškesnio vaizdo. Neperkraudami stalviršių taip pat turėsite ir daugiau vietos maisto gaminimui.
4. Tvarkykitės, kol gaminate
Jeigu esate iš žmonių, kurie neturi valios susitvarkyti po vakarienės, ugdykite įprotį tvarkytis dar maisto gaminimo metu. Pavyzdžiui, kol verdate ryžius ar troškinate daržoves, išsiplaukite panaudotus indus ar sukraukite juos į indaplovę, o stalviršius nuvalykite. Šis paprastas, bet efektyvus metodas padės palaikyti tvarką virtuvėje – nustebsite, tačiau taip užtruksite kur kas trumpiau, nei tvarkydamiesi po valgio.
5. Nusistatykite pareigas šeimoje
Galbūt tai visai ne dėl jūsų įpročių tenka susiimti už galvos tik įėjus į virtuvę? Norėdami palaikyti tvarką kiekvieną dieną, į namų ruošą įtraukite visą šeimą, paskirdami amžių atitinkančias pareigas. Skatinkite vaikus iškrauti pirkinius, sudėti nešvarius indus į indaplovę ar iššluoti grindis. Taip pat nustatykite reguliarią virtuvės valymo tvarką: nuoseklumas yra būtinas norint, kad jūsų virtuvė būtų švari ir tvarkinga kasdien.
Taigi nors tvarkos palaikymas virtuvėje, ypač gyvenant didelėje šeimoje, gali pasirodyti sudėtingas ar slegiantis procesas, vadovaudamiesi šiais paprastais patarimais galėsite lengvai palaikyti tvarką savo namų židinyje. Reguliarūs maži žingsneliai leis atsikvėpti, su malonumu gaminti bei mėgautis maistu.
(SKL 285)